De Colruyt Group gaat op een terrein van 100 vierkante kilometer in de Democratische Republiek Congo 12 miljoen bomen aanplanten. Met dit initiatief wil de retailer compenseren voor de eigen CO2-uitstoot en volledig klimaatneutraal worden. Vandaag is Colruyt ‘goed’ voor een jaarlijkse uitstoot van 120.000 ton CO2.

Dat de bomen in de Democratische Republiek Congo worden aangeplant, heeft vooral te maken met de samenwerking met de lokale ngo’s Faja Lobi en ­Cadim, maar ook met het feit dat de bomen in die regio vol tropisch regenwoud razendsnel groeien. Het past bovendien mooi in de ambities van het Afrikaanse land zelf, dat tegen 2030 maar liefst één miljard bomen wil aanplanten.

Colruyt werkt zoals gezegd samen met lokale ngo’s, maar doet in eigen land een beroep op partnerships met onder meer de Universiteit Gent, de Plantentuin in Meise en het Afrikamuseum in Tervuren. Op die manier wordt het project zo breed mogelijk gedragen en creëert het maximale impact. Zo wil Colruyt niet alleen veertien verschillende boomsoorten planten, maar ook werk maken van opleidingen en jobs ter plaatse.